Bilgisayarlarda HDD-SSD-M2SSD Depolama Birimleri
Bilgisayarlarımız birçok depolama birimi teknolojisi ile bilgilerimizi saklayabilmektedir. Bunları sıralayacak olursak; Bilgisayarlarda HDD-SSD-M2SSD şeklinde sıralayabiliriz.
Bilgisayarlarda HDD-SSD-M2SSD Özellikleri
HDD depolama birimi aralarında en eski olan ve uzun zamandır kullanıcıların bilgilerini kalıcı olarak saklayabildikleri bir depolama birimidir. Harddisklerin teknolojisi eskiye dayanmakla beraber oldukça basit bir mantığı vardır.
Harddiskler üzerinde dönen bir mil bulunur. Bu mil üzerinde bulunan manyetik plakalar mil üzerinde sürekli dönüş sağlayarak okuma yazma kafası diye tabir edeceğimiz araç ile bilgilerimiz diske aktarılır yada okunur. Bu okuma yazma kafası disklere çok yakındır ancak aralarında bir temas olmaz aksi taktirde diskin çizilmesi durumunda bozuk sektörler oluşabilir ve bu durum ciddi sıkıntılara neden olabilir.
Fiyat olarak en ucuz depolama seçeneğidir ve okuma yazma hızları genellikle 100mb/s – 100 mb/s ortalama değerleri vardır. Ayrıca darbeye dayalı arızalanma olasılıkları da diğer depolama birimlerine göre daha fazladır.
SSD depolama birimi ise içerisinde okuma yazma kafası veya dönen disk donanımı gibi parçaları barındırmaz. Tamamen devrelerden oluşan bir depolama birimidir. Bu devrelere NAND Bellek denir. Bilgileri 0.01ms gibi gerçekten etkileyici bir hızda depolama birimine yazar. Özellikle SSD kurulu bir işletim sistemi daha hızlı çalışır.
Bilgisayarlarda HDD-SSD-M2SSD Farkları
Aynı zamanda SSD ye kurduğunuz uygulamalar daha hızlı açılıp-çalışırken, SSD ye kurulan oyunlar çok daha hızlı açılmaktadır. SSD nin oyunlarda FPS ye etki etmeyeceğini belirtelim. Sadece oyunlarda yükleme ekran süreleriniz azalır. Fiyatları HDD depolama birimlerine göre daha yüksektir. Okuma-Yazma hızları ise ortalama 450-550mb/s okuma, 400-500 mb/s yazma olarak belirtebiliriz.
M2SSD ler ise tasarım olarak RAM donanımına çok benzemektedir. Hatta anakarta RAM donanımına çok benzer bir şekilde takılıp çıkartılabilirler. M2SSD lerin diğer depolama birimlerine göre en büyük farkı okuma yazma hızlarıdır. M2SSD lerin genel olarak 2000-3000 mb/s okuma, 1000-2000 mb/s yazma hızlarına ulaşabilmektedirler. Programların ve oyunların daha hızlı açılması gibi durumlarda M2SSD ler için geçerlidir.
Sonuç olarak eğer bütçeniz el vermiyor ise Windows ve önemli uygulamalarınızı SSD ye kurabilir, yüksek GB lı dosya ve uygulamaları için HDD depolama birimini kullanabilirsiniz.
Depolama biriminizin değişim ve yükseltme işlemleri için Şişli Lenovo Servisi ile iletişime geçebilirsiniz.